Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΟ των Eλληνικών Τραπεζών, πριν το σημερινό δεύτερο γύρο συγχωνεύσεων

Δεκ 2010

-
Διαβάζουμε ότι δήθεν φέτος οι αγορές αντελήφθησαν τα δημοσιονομικά προβλήματα και γενικά για τις επιδόσεις της ελλην οικονομίας.

Όμως δεν είναι αλήθεια, διότι από το 1997 το γνώριζαν πάρα πολύ καλά. Όαν ο Σημ΄της ασχολιόταν με τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη στην ΟΝΕ (ένταξη της δραχμούλας στο μηχανισμόσυναλλαγματικών ισοτιμιών) και ο κ.Γιάννος Παπαντωνίου κατάφερε το 1996 τη πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ,αλλά μετέπειτα στράβωσε η πορεία του τελευταίου και παρέμεινε μία διαρκής αισιοδοξία χωρίς αντίκρυσμα.

Ο Γιάννης Σπράος από το 1996 διατυμπάνιζε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η σύγκλιση «δεν τραβάει, η οικονομία δε τράβαγε, η έρμη η δραχμούλα δεν τράβαγε».

Στη συνέχεια-καπάκι,ενώ ο Σημίτης και δεν ήθελε και δεν το πρότεινε,αλλά ήλθε το Σεπτ 1997 η επιλογή της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Η οικογένεια Αγγελόπουλου, η φιλόδοξη Γιάννα,βοήθησαν σε αυτή την επιλογή και στη συνέχεια διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φυσικά πάντα με το αζημίωτο.

Τέλη του ΄97 ο Γιάννος πάει στις Βρυξέλλες –με άκρως απόρρητη επιστολή-για να κοιτάξει να εντάξει τη δραχμούλα στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (και φυσικά στη συνέχεια στο €) αλλά οι ξύπνιοι Ευρωτραπεζίτες, ήδη γνώριζαν τη κατάσταση στην Ελλάδα και γύρισε πίσω άπραγος.

Αυτή η πρώτη «απόρριψη» παρέμεινε απόρρητη και αποκρύφτηκε από τον ελληνικό λαό.

Στο σημείο αυτό αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος (σαν αξιόπιστος και γνώστης των Ευρωπαικών τραπεζών) σαν υποδιοικητής της ΤτΕ, και κατωρθώνει να πείσει τους Ευρωτραπεζίτες και τελικά κλείνει τη συμφωνία ένταξης της δραχμούλας στο Μηχανισμό Συναλ ισοτιμιών,αλλά συγχρόνως όμως δεσμεύεται για διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλα΄δα (ιδιωτικές τράπεζες, Ολυμπιακή, προβληματικές κλπ) πράγμα δεν έγινε πλήρως).

-
Πρώτη η ΕΤΕ (Θόδωρας Καρατζάς) που από το 1986 είχε το μεγάλο όνειρο μιάς Μεγάλης Ελληνικής Τράπεζας, ανοίγει το κύκλο των συγχωνεύσεων, απορρόφησε την Εθνική Στεγαστική από την Εθνική Κτηματική.

Μέχρι το ΄97 ο τραπεζικός δανεισμός ήταν πανάκριβος, το ΧΑ σερνόταν και στα τέλη του έτους παρουσιάσθηκαν τα πρώτα θετικά σημεία ανάκαμψης.

Το Μάρτιο ΄98 υποτιμάται κατά 15% η έρμη η δραχμούλα και τελικά κλειδώνει η ισοτιμία στα 340,75€,

Μπαίνουμε στην ΟΝΕ, παρουσιάσθηκαν χίλιες ευκαιρίες,αλλά κανείς δε κατάλαβε απολύτως τίποτα !

Τώρα θα εισέρεαν λεφτά στην Ελλάδα, το νόμισμά μας είχε Ευρωπαική προστασία, ανοίγει η οικονομία, ξεκινά ο ανταγωνισμός, αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα διότι απλά δεν υπήρχε κανένας απολύτως μηχανισμός στήριξης και το κυριώτερο δε θέλαν να τον φτιάξουν.

Στα τέλη του Απρίλη 1998 αρχίζει η αλόγιστη τρέλλα στο ΧΑΑ.Οι Ελληνες πλέον αγόραζαν τα πάντα, τους αρκούσε μια χαζο-πληροφορία από κάποιο παπαγαλάκι μέχρι που το καλοκαίρι 1998 γιγαντώνεται το ΧΑΑ.Ολα , μα όλα τα κοινωνικά στρώματα, επιχειρηματίες-δάσκαλοι-καθηγητές-αστυφύλακες-Δημόσιοι υπάλληλοιι-αγρότες-συνταξιούχοι και από το τελευταίο χωριό σηκώνουν τις αποταμιεύσεις τους και μπαίνουν με τα μπούνια στο ΧΑΑ.Επιτέλους έλεγε ο Γιάννος, βγήκε το αφορολόγητο χρήμα στην επιφάνεια, να το φορολογήσουμε !

Κανένας δε γνώριζε από χρηματιστήριο, αλλά όλοι ζούσαν με μια προσδοκία, και κέρδιζαν μέχρι να γίνει η μεγάλη φούσκα και να παρασύρει ολόκληρη της Ελλάδα.

Χάθηκαν περιουσίες, χάθηκαν σπίτια-χωράφια-αποταμειεύσεις μιάς ζωής.

Και ο Γιάννος δεν έκανε τίποτε για το λαό που έχανε, για τα νοικοκυριά που κλείναν.

Ο Σημίτης με το Γιάννο, βλέποντας τα ελλείμματα, ξαφνικά ανακαλύπτουν τη «δημιουργική λογιστική» ( ώστε να μπορέοσυμε να κοροιδέψουμε του Ευρωπαίους και να μπούμε στην ΟΝΕ), χειροκροτούσαν την ανάπτυξη με τα δανεικά και μιλούσαν για μια «ισχυρή οικονομία» (με δανεικά).Από την άλλη συγκέντρωνα χρήμα από τις πωλήσεις μεριδίων των κρατικών εταιρειών.

Το ΧΑΑ δούλευε καλά, ξεπλύθηκε και ξεσκεπάστηκε αφορολόγητο χρήμα.Μπήκε όλο στο ΧΑΑ που είχε τρελλές υπεραποδόσεις.

Όπως ήδη είπαμε το κράτος, όχι μόνο δε διέθετε κανένα μηχανισμό ελέγχου του ΧΑΑ, αλλά έγινε το ίδιο το κράτος μια χρηματιστηριακή εταιρεία.Οι ίδιοι οι πολιτικοί τζογάρανε ! Υπήρχε μια «μαζική ψυχολογία αγέλης» που ζούσε το όνειρο του νεοπλουτισμού και της ξέφρενης υπερπροσδοκίας.

-

Ο νεαρός αλλά ισχυρός Σπύρος Λάτσης με τη τότε μικρή Eurobank, εξαγοράζει από το Κοντομηνά την Interbank και στη συνέχεια στρέφεται προς το φιλέτομ εκείνης της εποχής την Ιονική και Λαική Τράπεζα (ΙΛΤΕ).

Ο Γιάννης Κωστόπουλος (της τότε Τρ Πίστεως) μιάς τράπεζας με διάκριση και πρωτοπορία στο τραπεζικό κλάδο, συγχρόνως ήθελε και αυτός την ΙΛΤΕ, ώστε να μπορέσει να προστατέψει τη Πίστεως από επιθετική εξαγορά.

Συγχρόνως εμφανίζεται και ο Μιχάλης Σάλλας που με πυροτεχνήματα ήθελε και αυτός την Ιονική Τράπεζα.

Η πρώη προσπάθεια πώλησς της Ιονικής-έναντι μόλις 135 δις δραχμούλες-δε προχώρησε , ξεσκεπάζεται το σκάνδαλο από τους συνδικαλιστές της Ιονικής (Γιάννη Μαρκάκη, κλπ) και ο Γιάννος υπορεώνεται να κηρύξει τάχαμες άγωνο το διαγωνισμό.

Ο Λάτσης εξαγοράζει τη Τρ Κρήτης (του Κοσκωτά) και τη Τρ Αθηνών.

Ο Σάλλας εξαγοράζει τη Τρ Μακεδονίας-Θράκης.

Η Εγνατία Τράπεζα (του Θεοχαράκη) εξαγοράζει τη Τρ Κεντρικής Ελλάδος.

Τότε να έχουν δημιουργηθεί 4 μεγάλες Τράπεζες (ΕΤΕ-Πίστεως- Eurobank-Πειραιώς).

Tην Εμπορική-μετά τη πώληση της Ιονικής- τη δώσαν στους Γάλλους και …πρόκοψε, δηλ αποδείχθηκε τζάμπα η πώληση της Ιονικής,απλά σα φιλέτο εξυπηρετούσε μόνο συμφέροντα).Το ίδιο άσχημο τέλος είχε και η Γενική.


Στο ράφι για ξεπούλημα παρέμειναν -μέχρι και σήμερα- η Αγροτική, Αττικής, το Ταχυδρ ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών.


Ολοι οι Ελληνες ξαφνικά από το καλοκαίρι ΄98 γίναν μέτοχοι σε όλα, γίναμε μια κοινωνία μετόχων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι υπερμεγενθήθηκαν διότι απλά μάζεψαν όλο το ζεστό χρήμα , τις αποταμιεύσεις του αγαθού λαού.

Σας νεοέλληνες ζήσαμε τότε μια σκέτη τρέλλα !

Ζούσαμε μόνο για τη Σοφοκλέους, δε δούλευε κανένας, παραγωγή μηδέν.

Τέλη του 1998 η συνολική κεφαλαιοπόιηση έφτανε τα 24 δις δραχμούλες, όταν το 1990 ήταν μόλις 2,5 δις δραχμούλες.

Μιλάμε για «ξέφρενη τρέλλα» !!!

Οι Ελληνες ζούσαν ένα ντελίριο «εικονικών κερδών», ζούσαν το όνειρο του γρήγορου και εύκολου κέρδους, γίναν Ελβετία.1999 !

Το Μάρτη ’99 κερδίζουμε 24 δις €, από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης , αφού δε περπάτησε η απορρόφηση του Β΄ Κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

Εκείνη τη περίοδο έπρεπε να προχωρήσουμε δτις μεταρρυθμίσεις, σε νέες υποδομές, παιδεία-υγεία-νέες τεχνολογίες, αλλά τελικά δε κάναμε απολύτως τίποτε.

Λέμε απολύτως τίποτα. Τα λεφτά πήγαν στις κατασκευές και στις γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες.


Τον Απρίλιο ΄99 πωλείται τελικά η Ιονική Τράπεζα (μαζί με τα 2 Hilton, Αθηνών και Ρόδου !) στη Τρ Πίστεως του Κωστόπουλου, έναντι 275 δις δραχμούλες και ξαναφουντώνει πάλι η Σοφοκλέους.

Ο Σάλλας δε μπόρεσε να εξαγοράσει την Ιονική, διότι η β΄ προσφορά του ήταν μόλις 245 δις δρχ.

Η αρχική πρώτη προσφορά ήταν 135 δις δρχ και τελικά ο Κωστόπουλος - λόγω Σάλλα- την αγόρασε 275 δις δρχ, δηλαδή το διπλάσιο ακριβώς.


Ο Λάτσης (Eurobank) ακριβο-αγοράζει της Τρ Εργασίας, με τη βοήθεια του Λάζαρου Ευφραίμογλου που είχε το 10% της Τρ Εργασίας και ποτέ δε μαθεύτηκε το ύψος της εξαγοράς αυτής.

Ο Σάλλας – όπως συνήθιζε πάντα με τα πυροτεχνήματα - προσπαθεί να αγοράσει την Εργασίας και η μετοχή της φτάνει στα άστρα (αυτό έκανε πάντα η Πειραιώς, σήκωνε το κασέ της μετοχής και μετά έφευγε ! ).

Τότε ο ΓΔ του ΧΑΑ έτρεχε στις 5.000 μονάδες και πολλοί περίμεναν να φτάσει στις 7.000 !

Δε γινόταν κανένα απολύτως παραγωγικό έργο, όλοι ζούσαν για το ΧΑΑ και κέρδιζαν με τα συνεχόμενα limit up.

Ο Ελληνας το καλοκαίρι ΄99 αισθάνθηκε «επιχειρηματίας», νόμισε ότι ξαφνικά έγινε ένας πλούσιος μεγαλο-μέτοχος μιάς φούσκας, ζούσε στο παραλογισμό.

-Τον Αύγουστο ΄99 ο Καρατζάς προειδοποίησε, ζήτησε ανασυγκρότηση και έκανε αίτημα να δοθεί μεγάλη προσοχή.

Στις 7.9.99 ο σεισμός κτυπά την Αθήνα με 6 ρίχτερ, προκαλούνται μεγάλες ζημιές, πεθαίνει κόσμος,αλλά το ΧΑΑ συνεχώς ανεβαίνει μέχρι τις 6.400 μονάδες.

Τότε η συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοδοκλέους έφτασε τα 70 τρις δρχ (το 170% του ΑΕΠ) και …κανείς δεν ανησυχούσε.

Ο Παπαδήμος (τότε Διοικητής της ΤτΕ) στέλνει το μήνυμα κινδύνου για την υπάρχουσα ξεφρενη πορεία του ΧΑΑ και το παραλογισμό των Ελλήνων.

Τότε άρχισε η κατρακύλα, κανείς δεν αγόραζε και όλοι πουλούσαν.Η φούσκα έσπασε στις 6.400 μονάδες (ευτυχώς δεν πήγε στις 7.000 )και άρχισε το δράμα των παληών αποταμιευτών που κλαίγαν στους δρόμους τα λεφτά τους.Χάθηκαν όλα, χάθηκαν οικονομίες – απταμιεύσεις ετών χάθηκαν περιουσίες.

Αρκεί να αναλογισθεί κανείς το μεγάλο σάλτο που έκανε ο ΓΔ ΧΑΑ, που από 2.200 μονάδες το 1998, άγγιξε τις 6.400 στα τέλη του ’99 και μετά άρχισε η μεγάλη κατρακύλα.Το τελευταίο 3μηνο του ΄99 χάθηκαν «όλα για όλα».Κλείσαν σπίτια, έγινε τεράστια ζημιά στη κοινωνία και η Πολιτεία δε λειτούργησε, δεν υπήρχαν κάν θεσμοί προστασίας των επενδυτών - τζογαδόρων του 24ωρου.

Μιλάμε για μεγάλη αναδιανομή πλούτου σε 50.000 άτομα που πλούτισαν από το τίποτα.Οι υπόλοιποι ισοπεδώθηκαν.

Το δυστύχημα από το θαύμα του ΧΑΑ είναι ότι όλο αυτό το χρήμα, δεν πήγε σε πααργωγικές επενδύσεις, δεν εκδυγχρονίσθηκε τίποτα, δεν έπεσε στην ανάπτυξη του τόπου, βλέπεις έλλειπαν η κουλτούρα και ο μξηχανισμός ελέγχουν της Πολιτείας, υπήρχε όμως η «συναλλαγή» και η «διαφθορά» που διοχετεύθηκε από τους πολιτικούς σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία (στο μεγαλύτερο μέρος της).


Από την άλλη όμως το τίμημα ήταν ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ, από το παράθυρο με τη δημιουργική λογιστική, δήθεν ελέγχθηκαν τα ελλείμματα του κράτους και μειώθηκε το Δημόσιο χρεός.Ποιόν κοροιδέψανε άραγε τελικά ?

Ζήσαμε στιγμές παραλογισμού – ξέφρενης κατανάλωσης – και ξεφτύλας. Εκσυγχρονισμός μηδέν !


Τους πρώτους μήνες του 2000 οι ξένοι ξεφορτώνουν τις μετοχές τους με μαζικές πωλήσεις και δεν ξαναγυρίσαμε πίσω.Τότε θυμήθηκε και ο Γιάννος να περισώσει το ΧΑΑ, μάταια όμως, διότι ήταν ήδη αργά.

Στις 9.4.2000 η Ν.Δ. χάνει τις εκλογές για 60.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ ξεκινά με τη Γιάννα τα έργα των Ολυμπιακών Αγών του 2004, αλλά στην οικονομία δεν υπήρξε καμμία απολύτως πρωτοβουλία.Οι επιχειρήσεις κλείναν και μετέφεραν το μηχανολογικό εξοπλισμό τους στη φτηνή γειτονική Βουλγαρία.

Κουράστηκε ο Ελληνας τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες (καλοκαίρι 2010) , ιδίως μετά το γνωστό και συνηθισμένο πλέον πυροτέχνημα του Σάλλα για εξαγορές κλπ. Με τι λεφτά άραγε ? Με τα λεφτά του λαού ?

Στη συνέχεια ξαναφούντωσαν τα σενάρια, γάμος ALPHA-EURO BANK , ETE-ALPHA BANK κλπ σενάρια.

Το σενάριο ΕΤΕ-ΑLPΑ ΒΑΝΚ, είναι το παληό σχέδιο Καρατζά-Κωστόπουλου, που τελικά ναυάγησε πριν κάποια χρόνια.Αν κάποιοι το καταλάβαιναν τότε και προχωρούσε η ενοποίηση, από το 2008-9 θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος (βλέπεις…όλα για τις καρέκλες και τη κουτάλα γίνονται.Τάβλεπε ο μπαρμπα Γιάννης από τότε, αλλά βλέπεις…)

Με μειώσεις κερδών Α΄ εξαμήνου της τάξης του 80-82 %, δεν υπάχρουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Τελικά όπως πάντα , όλα τα σενάρια την άλλη μέρα διαψεύδονται, αλλά τα γεγονότα , η έλλειψη ρευστότητας, οι επισφάλειες, ωθούν στην παληά προσπάθεια ένωσης

ΕΤΕ-ΑLPΗΑ ΒΑΝΚ.

Τα σενάριο ALPA-EUROBANK, είναι για αστεία και κατανάλωση μόνο στο προσκήνιο.


Προέχει όμως η «ρευστότητα» που ταλανίζει το τραπεζικό σύστημα. Η ΕΤΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη διπλή ΑΜΚ, δήθεν για να λύσει κάποια προβλήματα ρευστότητας, επιστροφής του κεφαλαίου στήριξης στο Ελληνικό Δημόσιο κλπ.

Τα κανόνια της…δε μας λέει, ποιος θα τα πληρώσει.

Μετά ακολούθησε η Τρ ΠΕΙΡΑΙΩΣ που ξέμεινε και αυτή από λεφτά (σκέψου ότι καλοκαιριάτικα…ήθελε δήθεν να αγοράσει το Ταμιευτήριο και την Αγροτική…)

Σίγουρα θα ακολουθήσουν σε ΑΜΚ και άλλες .

Το περίεργο όμως είναι ότι σε όλες αυτές τις αυξησεις των μετοχ κεφαλαίων …οι πονηρές Διοικήσεις και τα Διοκητ Συμβούλια, ποτέ δε πληρώνουν ένα σέντς (με το γνωστό και παληό κόλπο που μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν…).


Όλα τα λεφτά τα βάζουν…οι μέτοχοι, οι μέτοχοι πληρώνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια και κινήσεις των Διοικήσεων των τραπεζών, πληρώνουμε τις τρέλλες τους και αυτοί…δε φέρουν ουδεμία ευθύνη.

Γιατί δε το εξηγούν κάποια στιγμή στο Λαό , ώστε να τους πάρει με τις πέτρες ?


To σπάταλο Ελληνικό Κράτος στη συνέχεια, έρχεται και ξανα-ενισχύει το κατακερματισμένο – φαληρημένο Τραπεζικό σύστημα, με 28 δις, μετά με 25 δίς, στη συνέχεια οι Τράπεζες δανείζονται μς επιτόκιο 1% από την Ευρωπ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και πάει λέγοντας.

Μας τέλειωσαν και οι Τράπεζες !.

Αλλωστε ο μέσος ξύπνιος Ελληνας, φυγάδεψε το πλούτο του, στη Κύπρο-Ελβετία, Κίνα κλπ

Πάντα ο λαός και οι μέτοχοι, στήριζαν και θα στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα και οι Διοικήσεις των Τραπεζών, δεν θα φέρουν ποτέ την ευθύνη της κατάντιας που βρισκόμαστε !

Ελεος ! Δε πάει άλλο !

Ο λαός τους επόμενους 9 μήνες, θα περάσει τα πάθη του Χριστού και…οι Τράπεζες …χτενίζονται.


Οι Ιρλανδοί ήταν ξεκάθαροι…είπαν. ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ !

Ακολουθούν το μοιραίο κύκλο , Πορτογαλλία- Ισπανία-Ιταλία-Βέλγιο.Μέχρι τελικής πτώσης του ΕΥΡΩ !


-Κώστας Φλάμπουρας
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου